След месеци на спекулации и слухове, Майкрософт най-после обяви датата на пускане на „последната“ им универсална операционна система Windows 10 – 29 юли. Ако имате компютър или таблет с платен Windows 7 или 8.1, на тази дата и в следващата година ще можете да ъпгрейднете компютъра си до Windows 10 безплатно. След 29 юли 2016 г обаче за това ще има такса.

Засега обаче излиза само версията на Windows 10 за лаптопи, настолни компютри и таблети. Все още не е ясно кога ще очакваме и тази за смартфони.

Заедно с новият дизайн, новото старо Start ;ekz, и, според Майкрософт, повишена производителност, потребителите ще получат компютърната версия на гласовия асистент Кортана, и Microsoft Edge, новия браузър, който ще замести вече пенсионирания и печално известен Internet Explorer.

Според Майкрософт, Windows 10 ще е "една нова ера на личната технология, предназначена да даде възможност на хората да правят уникални неща".

Това ще е "последна" версия на най-използваната операционна система - оттук нататък компанията на Бил Гейтс само ще я ъпдейтва.