Веригата за бързо хранене KFC обяви днес, че започва дела срещу три компании в Китай, чиито акаунти в социалните медии разпространяват зловредни слухове за храната им, съобщи Асошиейтед прес. 

Едно от най-известните твърдения е, че пилетата на веригата от Кентъки са генно-модифицирани, и имат 6 крилца и 8 крака.

Поради тази причина KFC искат 1,5 милиона юана, или около 242 000 долара, и извинение от трите компании с акаунти в популярната телефонна програма WeChat. Телефоните на Shanxi Weilukuang Technology Company Ltd., Taiyuan Zero Point Technology Company и Yingchenanzhi Success and Culture Communication Ltd. обаче са невалидни или никой не отговаря на тях.

Съдебните действия на KFC са точно в момент, в който китайските власти влагат още повече усилия в голямата чистка в затвореното интернет пространство на Поднебесната империя. Целта на местните власти е да блокира критиката срещу управляващата Комунистическа партия, но покрай тези чисто политически действия ще бъдат прочистени и множеството слухове за бизнеси, които се опитват да печелят в Китай.

Азиатската държава е един от най-големите пазари за KFC - те имат над 4600 ресторанта там, или около 1/4 от всички по света. През 2014 г обаче компанията изпита голям спад в продажбите заради притесненията на местните относно безопасността на храната.