Стотици хора са в неизвестност, след като круизен кораб с 458 души на борда потъна в река Янцзъ, предаде Ройтерс.

Засега е потвърдена смъртта на петима души. Броят на жертвите обаче със сигурност ще бъде много по-голям. 11 души са спасените днес до 9 часа българско време.

Корабът "Дунфанчжъсин" ("Източна звезда") потънал при внезапно разразила се буря в южната провинция Хубей. Той потънал само за две минути, без да предаде сигнал за бедствие. Вероятно всичко станало много бързо и екипажът не успял да реагира.

На борда имало 407 китайски туристи на възраст между 50 и 80 г. Пътуването им било организирано от местна туристическа компания.

Спасители подготвят лодки, за да стигнат до мястото на потъването.

Седем души успели да доплуват до брега и да вдигнат тревога. Десетки спасителни лодки приближили мястото на потъването. Дълбочината там е 15 метра. Част от дъното на кораба е на повърхността на реката.

Вътре има живи хора и се чуват виковете им, твърди китайската държавна телевизия. Първо от водата са били извадени десет души. По-късно един човек е бил измъкнат жив от потъналия корпус. Прави се всичко възможно да бъдат спасени колкото се може повече хора.

Корабът не е бил претоварен, установило първоначалното разследване. Броят на спасителните жилетки е бил достатъчен. Всички спасени от водата са били с жилетки.

По-късно стана ясно, че са арестувани капитанът и бордовият инженер на кораба.