Генералният секретар на ФИФА Жером Валк също бе замесен в големия корупционен скандал, довел до арестите на 9 високопоставени футболни ръководители, предаде Ройтерс.

Според американските власти 54-годишният французин извършил превод от 10 милиона долара в банка в САЩ. Това заявил пред Ройтерс анонимен източник, близък до разследването. Въпросната сума е в центъра на разследването за подкупи, измами и корупция в световната футболна централа.

В обвинителния акт, подаден във федералния съд в Бруклин, Валк е описан като "неидентифициран високопоставен служител на ФИФА", който през 2008 г. прехвърлил тези 10 милиона на един от арестуваните миналата седмица - Джак Уорнър. По онова време Уорнър е вицепрезидент на ФИФА и президент на КОНКАКАФ - футболната конфедерация на Северна, Централна Америка и Карибите. През 2011 г. той бе принуден да се оттегли от всички ръководни постове във футбола заради скандал около кандидат-президента на ФИФА Мохамед бин Хамам и раздаваните подкупи срещу гласове за катареца в КОНКАКАФ.

Валк обаче не е посочен като обвиняем и не е бил обвинен, че е извършил нещо нередно.

Французинът е най-близкият човек на преизбрания миналата седмица за президентт на ФИФА Сеп Блатер.

За връзка на генералния секретар със случая с корупция първи съобщи в. "Ню Йорк таймс". От вестника заявиха, че Валк написал електронно писмо до редакцията, в което обяснява че нито е разрешил плащането, нито е имал силата да го направи.

Говорител на ФИФА заявил за Ройтерс, че плащането било одобрено от тогавашния президент на финансовата комисия Хулио Грондона (починал през 2014 г.).