"Софийска вода" злоупотребява с господстващо положение като начислява лихви и върху прогнозно потребление. Това обяви Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Антимонополистите уточниха, че от ВиК дружеството засича водомерите веднъж на три месеца, а останалите две фактури се изчисляват на база средната консумация за минал период. Според КЗК "Софийска вода" не би трябвало да начислява лихви за просрочие за сметките без отчет и това представлява налагане на нелоялно търговско условие, което оцетява потребителите.

Определението на КЗК не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни "Софийска вода" има право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Компанията ще получи достъп до материалите по преписката и ще бъде изслушана на откритото заседание антимонополния орган, на което ще бъде обявено наказанието на дружеството.

Пред Клуб Z от "Софийска вода" отказаха коментар по определението на КЗК, но уточниха, че ще изпратят писмени обяснения в дадения им едномесечен срок.

Практиката да се събират лихви върху фактури с прогнозно потребление до този месец бе в сила и при столичната" Топлофикация". Наскоро обаче дружеството промени общите си условия и премахна наказанията за просрочие. Промяната обаче реално ще се усети от клиентите едва от следващия отоплителен сезон. Повечето от сметките за парно са именно с прогнозни стойности, а реалното потребление става ясно чак след като подаването на топлоенергията спре и топлинният счетоводител изчисли изравнителната фактура.