Срокът за събаряне на незаконните постройки в ромската махала в село Марчево, община Гърмен, е до 18 юли 2015 г.

"Ако дотогава строежите не бъдат премахнати, протестът ще се пренесе на жълтите павета", каза пред "Дарик" кметът на общината Минка Капитанова.

Тя поясни, че днес по време на протеста, хората са били чути, но процесът по събаряне изисква технологично време.

Няколко хиляди души отидоха в селото в знак на подкрепа към хората, които се вдигнаха срещу незаконните постройки и безнаказаността. 

От ОД МВР - Благоевград отричат в Гърмен да има ескалация на напрежението и да се е стигнало до сблъсъци.

"Протестът премина при добър обществен ред, не са допуснати ексцесии. Една част от протестиращите са се отправили към квартал "Кремиковци", някои са останали на площада, а трети са се разотишли", каза говорителят на полицията в Благоевград Йорданка Шаркова, цитирана от "Дарик"

По информация на "Фокус" обаче кутийки от бира и други предмети са били хвърлени към строените полицаи и жандармеристи.

Днес в Гърмен се събраха хора от цяла България и поставиха исканията си за спазване на реда и премахване на незаконните постройки в общината. Митингът и шествието са подкрепени от футболни фенове и рокери. По-рано през деня имаше информации, че полицията е спряла 13 автобуса с футболни фенове край Банско за проверка на личните документи.

До момента единствената официална информация от сайта на МВР гласи, че в района са се събрали "около 130 мирно протестиращи" жители.

На видеоклипове, разпространени във Фейсбук, обаче се вижда, че става въпрос за доста повече хора.

 
WP_20150602_14_27_42_Pro.mp4

Policiqta deto jiveqt ot nashte Danaci pazqt mangalite

Posted by Useto Ognqnovo on Tuesday, June 2, 2015

Протестите в Гърмен започнаха на 23 май, след като заради пусната силно музика от няколко роми и направена им забележка те нападнаха местни жители. Всяка вечер в общината се провежда мирен протест с искане за премахване на незаконните постройки и изселване на ромите, живеещи незаконно в общината. Ултиматумът държавата да си влезе във функциите беше с краен срок именно днес - 2 юни.

Част от ромите започнаха да събарят незаконните постройки, други са се изнесли при роднини. По официални данни незаконните жилища са 129 на брой.