Сайтът "Уикилийкс", станал известен със сензационните си разкрития за дипломацията на САЩ, предложи награда в размер на 100 000 долара за непубликувани глави от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), съобщи специализираното издание "Политико".

Според сайта 26 от 29-те глави на споразумението, относнасящи се до трудовата сфера, телекомуникациите и селскостопанската търговия, все още са засекретени. Информацията, изложена в тези документи, "принадлежи на един малък кръг преговарящи и големи корпорации с привилегирован достъп", а споразумението е една от най-пазените тайни в САЩ, изтъква "Уикилийкс".

"Никаква секретност, никакви извинения. Нека отворим достъпа до ТТП веднъж и завинаги", посочва основателят на сайта Джулиан Асанж, който вече три години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон.

"Уикилийкс" публикува три глави от споразумението, свързани с опазването на околната среда и интелектуална собственост. Твърди се, че това усложнило преговорите за ТТП.

Транстихоокеанското партньорство е едно от най-амбициозните споразумения за свободна търговия. Пактът е изграден като механизъм за отключване на бъдещия растеж на страните, участващи в него. Критиците му го атакуват заради секретността на преговорите за сключване на споразумението.

Партньорството е насочено към задълбочаване на икономическите връзки между участващите страни. Очаква се значително да намалеят тарифите между тези държави, както и да се разшири търговията със стоки и услуги. Очаква се също така и увеличаване на инвестиционните потоци между страните и по-нататъшно засилване на икономическия им растеж. Страните-членки търсят път за насърчаване на по-тесни отношения на икономическите политики и регулаторните въпроси между отделните държави, участващи в пакта.

Критиците на ТТП смятат, че то ще навреди на американските работници и на икономиката на САЩ. Поддръжниците обаче изтъкват, че чрез партньорството Съединените щати ще могат да имат по-силно влияние в региона над Китай.

12 държави от Азиатско-тихоокеанския регион участват в преговорите сза ТПП. Това са Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, САЩ и Виетнам.