Известният адвокат Иван Тодоров ще е почетният консул на Антигуа и Барбуда в България. Това стана ясно днес, след като правителството даде съгласието си карибската държава да открие почетно консулство у нас.

Проф. д-р Иван Тодоров притежава магистърска и докторска степен по право. Развива преподавателска, научна, адвокатска и консултантска дейност. Управляващ съдружник в една от големите кантори „Георгиев, Тодоров и Ко“.

„Очаква се назначаването на почетен консул да улесни поддържането на контакти с тази страна и да допринесе за развитието на двустранните отношения в различни области от взаимен интерес“, пише в прессъобщението на Министерския съвет.

Антигуа и Барбуда има по-малко от 100 000 души население и се простира на няколко малки острова. Най-привлекателното на държавата е офшорният ѝ статут. Там има строги изисквания за неприкосновеност на информацията за собственост на регистрираните там фирми.

С друго решение беше дадено съгласие да се прекратят функциите на проф. Стоян Денчев като почетен консул на Султаната Оман в България. Решението е прието по предложение на Султаната поради дублиране на функции. Денчев е и ректор на Библиотекарския институт в София.