13 души на възраст между 17 и 61 г. са задържани при днешната акция във варненския гр. Игнатиево, съобщи МВР. Градът е известен като Меката на джебчийките.  Всички арестувани са познати на органите на реда, от тях 11 са жени, като по първоначални данни 3 от дамите са извършвали джебчийски кражби на територията на I РУП на ОДМВР – Варна.

При проведената специализирана операция са проверени 10 адреса в града, 124 лица и 28 моторни превозни средства. Съставени са 13 акта – 9 от тях по Гражданска регистрация и 4 - по Закона за Български документи за самоличност. Започнато е бързо полицейско производство за управление на МПС без свидетелство за правоспособност, допълват още от полицията.

Операцията, осъществена под наблюдението на прокуратурата, стартира тази сутрин към 06.00 часа. В нея освен служители на Жандармерията се включиха  представители на НАП – Варна, РД ДНСК – Варна и на община Аксаково .

ОДМВР – Варна е оказало активно съдействие на проверяващите, уточняват от МВР.

Игнатиево е известно със своите ромски палати и това е наложило участието и на НАП и ДНСК.

Обичайни гледки от Игнатиево, които години наред не са впечатлявали нито полиция, нито данъчни и ДНСК. Снимки БГНЕС

Според информация на Нова тв Окръжна прокуратура е назначила проверка на структурите на МВР във Варна заради изнесените данни в разследване на медията за корупция в полицията.

Според джебчийките, цитирани в материала на Нова ТВ, схемата за джебчийство е подпомагана активно от Трето РПУ в морския град, където полицаи срещу фиксирани цени са унищожавали доказателства или са спирали разследвания за кражби.

Засега не се потвърждават слуховете за задържани служители на МВР.

Съвсем скоро ръководството на варненската полиция бе сменено за 4-ти път за последните 2 години. ОДМВР беше известна като последна по разкриваемост сред всички областни дирекции в страната с процент под 19 %. В средата на април Даниел Пашов - доскоро шеф на столичното Първо РПУ, оглави проблемната дирекция.