Лидерът на ДПС Лютви Местан ще бъде днес и утре на официално посещение в Турция. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС.

"На 4-ти и 5-ти юни председателят на ДПС г-н Лютви Местан ще посети Република Турция по покана на министър-председателя на Република Турция г-н Ахмед Давутоглу. Предстоят му срещи с върховни държавни органи, за които пресцентърът на ДПС ще предостави своевременно информация", се казва в съобщението.

Това е поредната визита на Местан в Турция за по-малко от година. През септември миналата година, в началото на предизборната кампания за последните парламентарни избори, Местан отново бе в Анкара, където се срещна с президента Реджеп Ердоган, който го прие в резиденцията си.

Тази среща беляза края на периода на охладнелите взаимоотношения между ДПС и Туция. Няколко години преди това официалната власт в Анкара изолираше движението и предпочиташе да контактува с НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов. Неофициално се говореше, че Ердоган се разграничава от ДПС заради лошия му имидж от времето на тройната коалиция.

Откакто отношенията между ДПС и Турция се затоплиха Местан е изключително внимателен по отношение на южната ни съседка. Той отказва да коментира изказвания на Ердоган, насочени против ЕС, стриктно се придържа към турската линия по чувствителни теми, като арменския геноцид и др.