Обясняване на законите на разбираем език, подкрепа на кръводарителството, мотивиране на ромски семейства да пращат децата си на училище, музикален фестивал на хора с физически увреждания, карта на София с ресторанти и магазини, чиито собственици са чужденци, избрали да живеят в България... Какво е общото между тях?

 

Това са само част от общо 20-те проекта, които тази вечер ще се борят за наградите "Проект на годината 2013" на неправителствена организация в социалната сфера на Фондация Лале. Конкурсът за проекти на граждански организации за подобряване на качеството на живот на хората или общността в дадено населено място се провежда за девети път.
Номинациите са представени от граждански организации и партньори, от членове на екипа, изпълняващ проекта, от доброволци, участници и граждани.


За участие в тазгодишното издание на конкурса са номинирани 20 проекта от цялата страна. В София се реализират седем от тях. Още седем се изпълняват в малки, а други пет - в големи градове в страната. Два са ръзгърнати в няколко населени места.


По традиция най-добрите проекти се определят от представители на водещи бизнес компании, медии и дипломати. Тази година членове на журито са Виолина Маринова, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, Никола Добрев - главен изпълнителен директор на КЦМ 2000, Севда Шишманова - програмен директор на БНТ, Огнян Донев - председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Н. пр. Аник ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България. Наградата e специално изработена от Георги Чапкънов статуетка.