Бъркотията между Висшия съдебен съвет и два пъти отстранената, разследвана и дисциплинарно, и прокурорски съдийка Румяна Ченалова се задълбочава. Днес тя не се яви в 13 ч., както се очакваше, за да я изслушат по предложението за старо дисциплинарно производство.

Проверката срещу нея от 2013 г. бе за това дали е уронила престижа на съдебната власт заради т. нар. афера "Македония табак". Твърдеше се, че през 2004 г. като адвокат Ченалова признала несъществуващ дълг на бившия държавен тютюнев холдинг от съседната държава към швейцарска и кипърска компании за близо 2,5 млн. долара. От ВСС искаха информация от прокуратурата дали това е така и повдигани ли са обвинения на Ченалова. Междувременно делото в Македония срещу нея е било прекратено, без да са й повдигани обвинения.

Предложението на дисциплинарния състав е тя да не бъде наказвана по този казус. На 13 май ВСС отложи точката от дневния си ред именно защото лицето, срещу което се задейства дисциплинарното производство, трябва да се яви, за да се защити.

Срещу Ченалова, която стана повод да се заговори за "гнили ябълки" в съдебната система, има още няколко дисциплинарни дела. Едното е за предубеденост във воденето на процеса за фалита на френските дружества „Белведере“ и груби нарушения по делото за пране на пари от САПАРД.

Другото тръгна по сигнал на ОББ заради работата й по 4 търговски дела от 2011 и 2013 г., както и заради констатации, направени в хода на проверката срещу синдика Панайот Велков.

В момента тя е отстранена и подсъдима заради дело на "ОЕТ - Обединени Енергийни Търговци" срещу НЕК.

Кадровиците от ВСС умуват при закрити врати какво ще решат по повода.