Англия може да приеме световното първенство по футбол през 2022 година, ако бъде отнето от Катар заради разследването за корупция във ФИФА. Заявената готовност дойде лично от британския министър на културата, медиите и спорта Джон Уитингдейл пред британския парламент.

Родината на футбола спореше с Русия за мондиала четири години по-рано, но сензационно загуби. След падането от власт на Сеп Блатер все повече се говори, че двата предстоящи шампионата, даването на които се разследва от ФБР и швейцарската прокуратура, може да се окажат под въпрос. И да се стигне до прегласуване. Още преди пет лета, когато мина вота, тръгнаха разкрития за даване на подкупи, но тогава ФИФА си затвори очите.

Все пак Уитингдейл проявява реализъм като осъзнава, че малко вероятно е, след като Русия е домакин на "Мондиал 2018", друга европейска страна да приеме световното през 2022 г. при отнемане на домакинството на Катар.

"Ако се реши да бъде променено нещо, мисля, че е малко вероятно да дадат "Мондиал 2022" на европейска страна. Все пак в случай, че ФИФА ни попита дали сме готови за такъв форум, дали имаме необходимите съоръжения, ние ще отговорим положително", каза Уитингдейл.

В същото време в Катар са уверени, че промяна няма да настъпи, независимо от пременената ситуация по високите етажи на ФИФА. Поне засега домакинството на Русия не се поставя под съмнение, най-малкото защото остават по-малко от три години. По-голяма е вероятността за прегласуване за 2022 г. Европейските клубове и асоциации отдавна негодуват, че мондиалът ще е зимен заради непоносимите жеги в Катар през лятото.

А корупционният скандал се развива все по-интересно. Тринидадецът Джак Уорнър, освободеният под гаранция бивш вицепрезидент на ФИФА, заплаши да извади на показ компромати среще Сеп Блатер. Той дори записа специален клип по телевизията в родината си и отправи тежки закани.

"Страхувам се за за живота си, рече бившият шеф на конфедерацията КОНКАКАФ. - Сеп Блатер много добре знае защо подаде оставка. Ще кажа и покажа много неща, няма връщане назад. Няма да подмина и Блатер. През 2011 г. му казах, че е на 75 години е време да се оттегли."

Именно последното е породило влошените отношения между двамата. На конгреса тогава Уорнър подкрепя друг кандидат и опитва да спретне вътрешен преврат (отново с корупционни методи), но се проваля и е изритан.

Още за скандала и признанията на друг бивш футболен бос, четете тук.