Поредица от радикални мерки в подкрепа на съдебната реформа предлагат от Инициатива "Правосъдие за всеки". Както е известно, младото движение бе домакин у нас за посещението на бившата румънска министърка Моника Маковей, което разбуни доста дискусии миналия понеделник.

Намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 г., отпадане на текста от Конституцията, че той методически ръководи всички прокурори, обсъждане на възможности в основния закон за ангажиране на дисциплинарна и дори наказателна отговорност на главния прокурор и заместниците му, са сред предложенията.

Дали това ще става чрез специална дисциплинарна юрисдикция във ВСС; чрез въвеждане на фигурата на „независим прокурор“, който ще има право да обвинява и поддържа обвинението в съда срещу главния прокурор и заместниците му при наличие на данни за извършени от тях престъпления; чрез специален парламентарен орган; чрез Конституционния съд или по друг начин е въпрос на дискусия, пишат от движението в съобщение до медиите.

Те предлагат и да се обсъди досегашният начин на номиниране за поста на обвинител № 1. От Инициатива "Правосъдие за всеки" обясняват идеите си с досегашната практика "да се стига до политически договорки на най-високо ниво за конкретната личност и без никога да става ясно по какви точно критерии се правят тези номинации и този избор".

"Въвеждане на реална отчетност на главния прокурор за дейността на прокуратурата и по-конкретно за образуваните, прекратени и погасени по давност наказателни производства, за успеваемостта на обвинението в съдебната фаза и броя осъдени лица спрямо разкритите престъпления. Обсъждане на този отчет във ВСС и внасянето му в НС с конкретни предложения за приложението на закона", е друга точка от предложенията. Всъщност това и сега се прави с годишните доклади за дейността на прокуратурата.

По отношение на съда от гражданското движение ще настояват за индивидуални планове за кариерно развитие на магистратите, ясни критерии за командироване, да се разширят правомощията на общите събрания при избор на ръководители, ново звено "Интегритет" към Инспектората на ВСС (подобно предложение направи и правосъдното министерство, б.р.) и др.

Шест точки от предложенията на движението засягат ВСС: Магистратите в него да не спират работата си (пак предложение и на министър Христо Иванов, б.а.) мандатът да стане 3 г., намаляване на парламентарната квота от 11 на 7 членове, пряк избор на всички професионални членове от общите събрания на всички съдии, прокурори и следователи и др.

"Документът се внася в парламента на 04.06.2015 г. Особено държим на положенията, които излизат извън обхвата на сегашните идеи за съдебната реформа", специално подчертават от "Правосъдие за всеки".

Те настояват за диалог по темата до членовете на правната комисия, временната комисия за промените в Конституцията и народни представители – юристи от всички парламентарни групи.