Върховният касационен съд връща на Софийския апелативен съд (САС) сагата "Мария Мургина", започнала още през 2009 г. Върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на въззивната инстанция срещу бившата шефка на НАП от времето на Тройната коалиция.

Пада оправданието ѝ по чл. 143 ал. 1 от НК - за това че е злоупотребила с власт и принудила другиго да извърши или пропусне нещо против волята му. По другите ѝ две обвинения - за длъжностно престъпление и данъчни измами, оневиняването ѝ е влязло в сила.

Когато избухна скандалът с Мургина през 2009 г., разследващите съобщиха, че освен че са източвали ДДС, шефката и някои от заместниците ѝ са оказвали натиск върху фирми, като са ги подлагали на постоянни данъчни ревизии и проверки. По този начин те се опитвали да убедят бизнесмените да се включат в схемите за отклоняване на част от данъчните вземания.

Делото започна през 2010 г., а на 25 януари 2011 г. Софийският градски съд ѝ даде 4 години затвор за престъпление по служба. На 18 март 2014 г. апелативният съд я оправда.