Хакери са получили достъп до данните на най-малко 4 милиона бивши и настоящи американски държавни служители, съобщи в. "Вашингтон пост".

Правителството на САЩ обяви, че е разкрило компютърно проникване, при което стнало това. Кибератаката била извършена още през декември 2014 г. и ракрита през април 2015 г. от Бюрото по управление на персонала, което отговаря за подбора на сътрудниците на федералните министерства и ведомства и предоставянето им на достъп до поверителна информация. Новината обаче бе огласена едва сега.

Сенаторката Сюзън Колинс от Комисията по разузнаване обвини Китай за атаката. Това твърдят през "Вашингтон пост" и пожелали анонимност американски официални лица.

Хакерите успели да откраднат данни, съхранявани в Бюрото по управление на персонала и в Министерството на вътрешните работи. Според друг американски официален представител хакерската атака би могла потенциално да е засегнала всяко федерално ведомство.

Това е вторият инцидент, приписан от САЩ на Китай за по-малко от година. Преди няколко месеца и Русия беше обвинена за пробиване в системата на Белия дом и Държавния департамент.