Групата на седемте водещи свободни икономики в света Г-7 ще обсъди продължаване на европейските санкции срещу Русия, когато се срещне в Германия в неделя и понеделник, съобщи днес европейски  представител пожелал анонимност.

„Смятам това за технически въпрос. Ще се обсъжда политическата воля да продължаване на санкциите. Не искам да спекулирам за това. Продължението би трябвало да е за шест месеца и след това ще видим докъде сме стигнали. Но това не е решение на Г-7 и Г-7 няма да сравняват бележките си за продължителността“, каза представителят.

Европейските санкции срещу Русия заради подкрепата ѝ за сепаратистите в Украйна  изтичат през юли. Решение дали да ги продължат трябва да вземат външните министри и след това среща на върха на ЕС през втората половина на този месец.

Предишно решение на държавните и правителствените ръководители на ЕС обвързва евентуалното вдигане на санкциите с пълното приложение на споразумението за прекратяване на огъня в източна Украйна сключено през февруари в беларуската столица Минск. Срокът за цялостното изпълнение на клаузите му е краят на тази година. Изочникът посочи, че по тази причина ЕС не би могъл по-рано да мисли за вдигане или облекчаване на санкциите.

Някои страни дори настояват за тяхното засилване заради подновените боеве в Донбас, които вчера взеха 20 жертви.  

Г-7 ще се срещнат замъка Елмау без Русия, която те отстраниха от срещите си във формат Г-8 след анексията на Крим през март миналата година. Русия обаче ще бъде в дневния ред заедно с Иран, Сирия, Либия, световната икономика, световната конференция за климата в Париж през декември.

Гърция формално не фигурира в дневния ред, но вероятността тя да напусне Еврозоната може да бъде част от разговора за световната икономика, където главни говорители ще да председателят на Европейската комисия и Жан-Клод Юнкер и британският премиер Дейвид  Камерън.

Не е изключено последният да говори и за предстоящия референдум в страната си за това дали тя да остане в ЕС. „Всички знаете, че това е въпрос будещ безпокойство“, каза източникът, пояснявайки, че и този въпрос не е във формалния дневен ред.

Той не изключи американският президент Барак Обама да представи вижданията си за Гърция и последствията от евентуалното ѝ напускане на общата валута. Среща встрани от програмата по тази тема и споменаване на Гърция в заключителното комюнике обаче засега не се предвиждат.

Срещата ще включва лидерите на САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Италия. Европейският съюз освен от Юнкер ще бъде представен и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.