Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще обсъди по телефона енергийно и бизнес сътрудничество с руския президент Владимир Путин днес от 13 часа българско време, съобщи правителствен източнки в Атина.

Русия се разглежда като потенциален инвеститор в Гърция, която отчаяно се нуждае от пари, за да посреща международните си задължения. Кредиторите на страна поставят приватизацията на големи части от държавната енегрийна и транспортна инфраструктура като условие да подновят финансовата си подкрепа за нея.

Разговорът между двамата лидери е насрочен преди Ципрас да се яви пред парламента, за да докладва докъде са стигнали преговорите му с кредиторите. Радикалната част от депутатите му са против споразумение,  което те предлагат, за да спасят Гърция от фалит и евентуално напускане на Еврозоната.

Междувременно атинският бизнес всекидневник „Нафтемборики“ цитира неназован източник в Брюксел, че нова среща между Ципрас и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е възможна най-рано в сряда. Междувременно Гърция се очаква да е сред темите на среща на Г-7 в Елмау, Германия в неделя и понеделник, където Юнкер ще присъства.