Отдавна съществуват подозрения за неформална коалиция между ГЕРБ и ДПС. Общественото мнение дори и намери подходящо назавание - БОСТАН (съкращение от имената на БОйко Борисов и Лютви МеСТАН). А от двете партии непрекъснато се опитват да ни убедят, че тази коалиция продукт на фантазията на хора, обичащи да откриват световната конспирация във всяко политическо действие.

Взаимодействието на ГЕРБ и ДПС в парламента обаче може да се види и с просто око. Последният такъв случай бе преди дни, когато двете партии дружно отхвърлиха предложението за по-ниски прагове за иницииране и валидност на националните референдуми. Така те запазиха монопола на големите партии върху инициирането на допитвания. Защото нито по-малка партия, нито гражданска организация може да събере 500 000 подписа за три месеца. Практиката вече доказа това.

По-малко от 10 депутати от ГЕРБ подкрепиха идеята за по-лесното иницииране на допитване до народа. Редно е да се отбележи, че БСП също не подкрепи с мнозинството от своите депутати това предложение.

С това си гласуване коалицията БОСТАН не само се обозначи за пореден път, но и се представи като изключително реакционна, като противник на даването на повече реална власт в ръцете на гражданското общество. За сметка на това обаче БСП и ДПС очевидно са изключително загрижени за запазването на привилегиите на т.нар. елит. Наскоро именно с техните гласове Националната служба за охрана (НСО) бе запазена във вида в който съществува и досега. А това означава 40 млн. разходи за охрана на вип-персони (при 4 млн. лв., които се отделят за борба с тероризма), лъскави лимузини за огромна част от хората на високи постове, камериерки, чистачки, градинари, ползване на обучени гардове за лични дела и т.н. Имаше предложения НСО да престане да съществува в този си вид, но именно ГЕРБ и ДПС ги отхвърлиха.

По-старите проявления на коалицията БОСТАН са достатъчно известни, но си струва да бъда припомняни. ДПС подкрепи новия дълг, поет от правителството, въпреки че преди това му беше яростен критик. Именно с гласовете на ДПС мина онзи текст, който създаваше възможност пари от частните пенсионни фондове да бъдат прехвърлени в НОИ.

Това са фактите, които знаем със сигурност за достлука между ГЕРБ и ДПС. Има, разбира се, и много събития, закономерности и обвързаности, за които можем да предполагаме и да се досещаме. Каквото и да говорят Лютви Местан и Бойко Борисов съмненията за задкулисна дружба между партиите, чиито лидери са те, остават.