НИЯ КАРАДЖОВА

На абитуриентите, които са заловени да преписват на матурите, да бъде забранено да се явяват на поправителна матура в рамките на една година, обмислят в просветното министерство.

Това съобщи експертът от Министерството на образованието и науката Наташа Михалевска. Предложенията за промени идват и от регионалните инспекторати, тъй като тази година заради видеонаблюдението заловените преписвачи бяха повече.

Промените - от догодина

Ако тази забрана се въведе обаче, тя ще важи от следващата учебна година. На хванатите сега преписвачи поправката ще бъде разрешена. Причината е, че МОН трябва да обявява всички промени в изискванията за матурите в началото на учебната година. Обмисля се също зрелостниците да подписват декларация, че са наясно какво ги грози, ако ги заловят да преписват.

Друго ограничение, което МОН обмисля, е намаляване на времетраенето на зрелостния изпит. В момента той е 4 часа, но много често се констатира, че в първите час и половина от тях абитуриентите не пишат, защото чакат да им бъдат изпратени верните отговори. Ако времетраенето на матурата се намали, това ще бъде избегнато. Ще се обсъждат и промени във формата на самия изпит, но от МОН не пожелаха да кажат в какво се състоят те.

Срив в Ардино

Гимназията в Ихтиман, в който заради масовото преписване миналата година на матурата сега имаше експерти от МОН, е със среден успех слаб (2,578) от изпита. Миналата година успехът е бил малко над 3,50. Районният инспекторат трябва да предприеме мерки, които да доведат до подобряване на качеството там, казаха от МОН.

Огромен срив има и в Ардино, чиято гимназия миналата година бе в топ 10 на най-добре представилите се училища с успех 5,62. Тази година успехът там е паднал с две единици и е 3,675.

Спад има и в регион Кърджали, който миналата година бе на първо място по резултат със среден успех 4,75. Тази година успехът е 4,05. От МОН отказаха да гадаят на какво се дължи спадът, но една от новостите тази година бе включеното навсякъде видеонаблюдение, което намалява възможностите за подсказване на верни отговори и за преписване.