Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките предложи на синдика на Корпоративна търговска банка (КТБ) да сключи договор с „АликсПартнърс Сървисис ЮКей“ (AlixPartners Services UK LLP), притежаваща необходимия международен опит в разследване на банкови фалити, съобщи институцията. „АликсПартнърс Сървисис ЮКей“ е британският офис на американската компания за финансово разузнаване и консултантски услуги Alix Partners. Тя беше избрана от общо 6 фирми, които бяха поканени, за да разследват изтичането на пари от КТБ.

На „АликсПартнърс Сървисис ЮКей“ ще се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние, съобщават от гаранционния фонд.

Alix Partners е създадена през 1981 г. в Детройт от юриста Джей Аликс. В началото компанията има 3 офиса - в Детройт, Ню Йорк и Чикаго, но в момента за нея работят над 1400 експерти на 4 континента. Компанията е вършила подобни разследвания на териториите на над 40 държави, а нейният екип е помогнал за преструктурирането на одържавения по време на глобалната криза автогигант General Motorsл