Засекретена от американското правителство глава от доклад прикрива ролята на Саудитска Арабия в терористичните атентати на 11 септември 2001 г., пише в. "Таймс".

В последно време се усилват исканията Белия дом да разсекрети тази глава, състояща се от 28 страници.

Боб Греъм, оглавявал по онова време сенатската Комисия по разузнаването, върди, че разследването е установило, че саудитци са били главният източник на финансирането на атаките. Въпреки това гореспоменатата глава от окончателната версия на доклада била редактирана лично от президента (2001-2009) Джордж Буш-младши.

Бившият сенатор Боб Греъм е убеден в саудитската връзка.

Тази глава би могла из основи да промени политиката на САЩ в Близкия изток, смята Боб Греъм, който в момента е пенсионер. Самият той също настоява липсващите страниц;и да бъдат огласени и за първи път призивът му получава подкрепата на повечето сенатори в САЩ, твърди "Таймс".

Греъм отправил писмено искане до Министерството на правосъдието на САЩ да предостави информация за базирана в Саудитска Арабия фондация. Тя била заподозряна във финансиране на терористичата организация "Ал Кайда". Вместо отговор обаче друго министерство - това на правосъдието, разпространило публично свой доклад, в който имало само най-общи данни за тази фондация.

Джордж Буш-младши лично редактирал и засекретил 28-те страници.

Самата Саудитска Арабия категорично отхвърля каквато и да било причастност към атентатите. 28-те страници, за които става дума, придобили печална слава още с отпечатването им през 2002 г. Докладът се намира в строго охранявано помещение под Капитолия във Вашингтон. Той е озаглавен "Откриване, обсъждане и излагане на някои чувствителни въпроси на националната сигурност". 

Буш-младши мотивирал действията си с това, че публикуването на документа би могло да разкрие "източници и методи, които биха затруднили победата на САЩ във войната с тероризма".

Конгресменът Уолтър Джоунс се запознал с тези 28 страници. Това обаче станало под надзор, за да не може той да си води записки. Джоунс отрича това, което е прочел, да застрашава сигурността на страната.

Науаф ал Азми

"Бих направил следната формулировка - това засяга взаимоотношенията между Близкия изток и администрацията на Буш", заявява конгресменът.

По всяка вероятност пазените в тайна страници имат частично отношение към двама граждани на Саудитска Арабия - Науаф ал Азми и Халид ал Михдар. Те са сред петимата похитители на самолета "Боинг 757-223", изпълняващ полет 77 на авиокомпания "Америкън еърлайнс" от Вашингтон за Лос Анджелис. Машината се заби в сградата на Пентагона. При удара загинаха всички 64-ма души на борда (включително петимата терористи) и 125 човека в сградата на американското моенно министерство.

Ал Азми и Ал Михдар живеели известно време в Южна Калифорния. По това време те били подпомагани от сънародника си Омар ал Баюми. Твърди се, че той бил в постоянен контакт с посолството на Саудитска Арабия в САЩ.

Халид ал Михдар

Бившият сенатор Боб Греъм намеква за саудитска връзка и в новата си книга "Ключовете за кралството". В нея се разказва как сътрудник на Държавния департамент на САЩ разкрива шокиращ световен заговор, свързващ Саудитска Арабия с Осама бен Ладен и "Ал Кайда".

Осама, ликвидиран през 2011 г.,  е саудитец по народност. Но родната му страна го лиши от гражданство още след атентатите през 1998 г. срещу американските посолства в Кения и Танзания, взели над 200 жертви. Кралството е един от ключовите съюзници на САЩ в Близкия изток.