Случващото се в Стопанската академия в Свищов вече минава предела на всяка търпимост и разкрива най-нелицеприятните страни на висшето образование в България – академичната автономия се е превърнала в параван за самоуправството в някои университети.

Това става ясно от изявление на образователния министър проф. Тодор Танев, разпространено от просветното ведомство.

От три дни назначеният служебно ректор на Стопанската академия проф. Иван Върбанов не може да влезе в кабинета си в сградата на висшето училите, въпреки че има заповед за това на образователния министър. До назначаването на проф. Върбанов се стигна, след като част от академичния състав на университета оспори избора на проф. Теодора Димитрова за ректор и дори подаде жалба в съда.

Ето какво казва по повод касуза проф. Тодор Танев:

„Събитията в Стопанска академия "Димитър Ценов" - гр. Свищов през последната седмица показват една от най-нелицеприятните страни на системата на висшето образование в България: превръщането на академичната автономия в параван за самоуправството в някои български висши училища.

Разклатена е и без това силно отслабената вяра на гражданите, студентите и преподавателите в европейското качество на определени висши училища, съобразяването с мнението на хората и контрола на държавата над феодалните порядки там. МОН призовава всички институции на държавата да съдействат за решаването на този толкова значим за българското общество случай.

Като министър на образованието и науката настоявам за спешното намиране на цивилизовано решение на отдавна трупаните нарушения на академичните норми отвъд предела на всяка търпимост, което чака българската общественост. Вярвам в морала на уважаваните наши колеги от Академията и това, че ще отговорят на очакванията на обществеността и държавните институции, като преценят обстановката и бъдещия си авторитет пред гражданите и учените в България.”

В същото време бившият ректор на Свищовската академия Величко Адамов поде подписка срещу решението на министъра да назначи служебен ректор. Служителите на университета твърдят, че са били заплашвани с уволнение, ако не се разпишат в нея. Хората на Адамов отричат каквито и да е било заплаки и наричат подобни твърдения „спекулации”.