Христо Стоичков има своето място в историята на мачовете между "Барселона" и "Ювентус", припомня официалната програма за финала на Шампионската лига тази вечер от 21:45 часа на Олимпийския стадион в Берлин.

Тук можете да видите всичко най-важно преди мача - за "загрявка".

Стадионът

"Олимпиащадион" в германската столица е построен за летните игри през 1936 г. И реконструиран за световното през 2006 г. на немска територия. Любопитно е, че двама от асовете на "Ювентус" - Джанлуиджи Буфон и Андреа Пирло, пазят скъп спомен оттогава, защото там станаха шампиони след триумф срещу Франция с дузпи.

"Ювентус" детронира "Реал" (Мадрид) по пътя към Берлин.

Стадионът побира 74 475 зрители. На двата отбора бяха раздадени по 30 000 билета.

Отборите

Италианският тим даде свидна жертва в лицето на железния защитник Джорджо Киелини, който е контузен и няма да излезе отново срещу Луис Суарес-Канибала. Захапката на уругваеца на световното в Бразилия през миналата година бе сред най-коментираните събития на мондиала. Суарес няма да има шанс да повтори, не и Киелини. Който пък дори да иска, няма как да си отмъсти.

В тима на "Барселона" под въпрос беше асът Андрес Иниеста заради контузия от финала за Кралската купа миналата събота. Но халфът тренира в последните дни и най-вероятно ще е титуляр.

Лео Меси може да прибави още една купа.

Съдията

Турчинът Джунет Чакър ще има честта да изведе Юве и Барса. На "Евро 2012" той свири полуфинала между Португалия и Испания. Ще остане в историята с дискусионното изгонване на Луиш Нани в четвъртфинала от Шампионската лига между "Манчестър Юнайтед" и "Реал" (Мадрид) преди малко повече от две години на "Олд Трафорд".

Къде са отседнали тимовете

Каталунците наеха хотел "Гранд Хаят" на площад "Потсдамер" в центъра на града. Там разполагат с два ресторанта и луксозен бар, който най-вероятно ще влезе в употреба при спечелване на купата.

"Ювентус" предпочете хотел "Риджънт", намиращ се близо до Бранденбургската врата. Определят го като един от най-добрите в Европа, има прочут за ценителите (с тлъсти банкови сметки) рибен ресторант.

Старите съперничества

Това ще е седмият мач между двата гранда в европейските клубни турнири. За последен път спориха на четвъртфинал в Шампионската лига през 2003 г., а италианците отидоха напред с общ резултат 3:2. Тогава Юве стигна финала на "Олд Трафорд", където падна от "Милан" след дузпи.

Паметен е и полуфиналът на вече пратения в историята турнир КНК през 1991 г. "Барселона" спечели с 3:1 на "Камп Ноу" с два гола на Христо Стоичков, който поведе тима си за обрат. Барса падна на реванша с 0:1 и отиде да спори за купата срещу "Манчестър Юнайтед", но отстъпи с 1:2 в Ротердам, а Камата не игра заради контузия.

Първият мач в Европа между двата състава е в шампионския турнир през 1986 г., когато "блаугранас" печелят с общ резултат 2:1. "Барселона" и тогава падна на финала - от "Стяуа" след дузпи.

Историята

"Ювентус" е на своя осми финал за Купата на шампионите, като е спечелил само два. Първият е свързан с болезнения спомен от "Хейзел", от който се навършват 30 години. Тогава "бяло-черните" измъкнаха 1:0 от "Ливърпул" но играта и резултатът са последното, което се помни заради трагедията по трибуните.

Вторият успех на Юве дойде през 1996 г. - победа с дузпи срещу "Аякс" в Рим.

"Барселона" също е на осми финал, но с по-добър баланс - 4:3 (победи - загуби). И тук стои отпечатъка на Стоичков заради участието му във финала за КЕШ през 1992 г. срещу "Сампдория" на "Уембли". Няма как да се забрави голът на Роналд Куман в продълженията.

Това бе първата шампионска купа за Барса, а следващите дойдоха през 2006-а, 2009-а и 2011 г. И в трите случая срещу английски отбори: "Арсенал" и на два пъти "Манчестър Юнайтед".

Има една сходство между финалистите - и "Барселона", и "Ювентус" спечелиха вече по две отличия в страните си - титлата и купата този сезон. Тази нощ единият ще триумфира с три, а другият ще се задоволи "само" с две.