Пиер Брис като Винету.

Легендарният френски актьор Пиер Брис, превъплътил се в ролята на Винету, почина днес в болница в предградие на Париж на 86-годишна възраст.

“С огромна тъга трябва да съобщим, че в 8,20 ч отзарана почина Пиер Брис вследствие на белодробно възпаление. Снощи той постъпи в болница с висока температура. През цялото време до него беше съпругата му Хела. Пиер Брис издъхна в ръцете й. Той ще бъде погребан в Германия, където преди това ще се състои и траурната церемония”, гласи официалното съобщение на мениджъра на актьора.

Той до последно се е чувствал добре, веки ден е извеждал на разходка любимите си две кучета. Единственото, с което преди няколко години се е разделил, е била ездата.

“Застаряващите ми кости и многото падания от коне оставиха следите си. Имам силното желание отново да яздя, но седлото вече не е за мен”, призна неотдавна Брис в интервю за в. “Билд”.

                    Пиер Брис и Лекс Баркър.

Пиер Брис изигра много роли, но най-характерната за него беше тази на Винету. През 1962 г. съдбата го среща на кинофестивала в Берлин с именития германски продуцент Хорст Вендланд. Той му предлага ролята на индианския вожд Винету, Брис приема и става звезда. До 1968 г. играе в общо 11 уестърн адаптации по романа на Карл Май. Като вожд на племето апачи той си партнира с Лекс Баркър (в 7 филма), със Стюард Гренджър (3 филма) и с Род Камерън (1 филм), като бели персонажи.

Брис беше истинска кинозвезда. В много ленти той се снима с Марчело Масторяни и със София Лорен.

Една от партньорките му в поредицата за Винету през 1966 г. е германската актриса Уши Глас, която продължава да се снима.

"Дълбоко съм покрусена. Знаех, че е зле, но до последно се надявах, че ще оздравее. Той беше толкова жизнен, че спокойно можеше да живее поне още 10 години. Но такава му е била съдбата. Пиер беше страхотен колега, велик актьор и при това винаги остана земен човек. С него изиграх първата си главна роля в киното, това никога няма да забравя. Той беше изключителен", заяви днес Уши Глас. Тя е изпратила съболезнователна телеграма до съпругата на Пиер Брис.

                           Пиер и Хела през 1982 г.

Хела Крекел-Брис (65 г.) е баварка. Тя е известна фотографка и преводачка. Съдбата я среща с актьора Брис през 1976 г. по време на флмова премиера. Любовната искра обаче пламва две години по-късно, а през 1981 г. двамата минават под венчило.

Те отпразнуваха 30-годишнината от сватбата си във Венеция. Тогава Хела и Пиер споделиха, че любовта никога не ги е напускала.

Покрусената Хела е решена да изпълни сетното желание на съпруга си да бъде погребан в Германия – страната, която му е дала не само летящ старт в киното, а и най-любимото същество – Хела.