Видният чешки писател и дисидент от времето на комунизма Лудвик Вацулик почина на 88 г., предаде Би Би Си.

Той е авторът на знаменития манифест "2000 думи", публикуван през лятото на 1968 г. и станал известен като маифеста на Пражката пролет. Той е написан по молба на учени и интелектуалци и е в подкрепа на предприетите в началото на същата година демократични реформи от страна на Чехословашката комунистическа партия.

В манифеста Вацулик пише, че след налагането на комунистическия режим през 1948 г. нацията е достигнала до етап, в който нейното духовно и интелектуално здраве са заплашени. Самият той е бил член на партията, но е изключен от нея след реч пред Съюза на писателите през 1967 г.

Манифестът е публикуван на 27 юли 1968 г. в три водещи вестника в Чехословакия. Ден по-рано компартията официално премахва цензурата в медиите.

Хиляди хора се подписват под "2000 думи".

По-малко от месец по-късно - на 21 август 1968 г., войските на пет държави от Варшавския договор нахлуват с танкове в Чехословакия и слагат край на Пражката пролет. Агресорите са СССР, България, ГДР, Унгария и Полша. Единствено Румъния отказва да участва в интервенцията.

Настъпва период, който режимът обявява за "нормализация". Отменени са демократичните реформи. Творбите на Лудвик Вацулик са забранени. Той си прави самиздат и издава нелегално творбите на забранените автори. Дисидентът е и един от авторите на "Харта 77" и един от най-близките съратници на Вацлав Хавел, станал президент първо на Чехословакия, а след това и на Чехия.

След падането на комунизма Лудвик Вацулик получи няколко висши държавни отличия.