В Турция се провеждат най-оспорваните от десетилетие насам парламентарни избори, предаде Ройтерс.

54 милиона са имащите право на глас. Те ще решат бъдещето на президента Реджеп Ердоган. Вариантите са два. Или той ще разшири още повече правомощията си, или ще бъде сложен край на самостоятелното управление на неговата умерена ислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

До голяма степен нещата зависят от това дали за първи път в историята си прокюрдска опозиционна партия ще влезе в парламента. Това е Народната демократическа партия (НДП), оглавявана от Селяхаттин Демирташ.

Партията привлече още по-голям интерес в петък, когато на неин митинг в Диарбекир избухна бомба и загинаха двама души.

Ердоган, който продължава да бъде най-популярният, но и най-протеворечивият турски политик, смята, че на страната е необходимо президентство в стила на това в САЩ. Според него по този начин ще бъде засилено регионалното влияние на Турция.

"Казват, че ако Ердоган получи в неделя това, което иска, той  ще бъде неудържим. А всъщност имат предвид, че Турция ще бъде неудържима", каза президентът вчера на митинг в североизточната провинция Ардахан.

ПСР, която е на власт от 2002 г. насам, отново се очаква да вземе най-много гласове. Но дали ще вземе желаното мнозинство зависи най-вече от това дали НДП ще мине 10-процентовата бариера, необходима за влизане в Меджлиса.

Управляващите искат да съберат 330 места в 550-членния парламент. Само мнозинство от три пети ще им позволи да променят конституцията и да дадат повече власт на президента.

Въпреки че по конституция не трябва да се занимава с партийна дейност, Ердоган участва в кампанията на премиера и лидер на ПСР Ахмет Давутоглу. И двамата обявиха вота за избор между "нова Турция" и връщане назад към коалиционни правителства с кратък живот, икономическа нестабилност и военни преврати.