Джак Уорнър - арестуваният за корупция бивш вицепрезидент на ФИФА, използвал 10 милиона долара, получени от името на Южна Африка, за раздаване на лични заеми и пране на пари.

Това разкрива разследване на Би Би Си по повод скандала със световната футболна федерация. Девет нейни висши чиновници бяха арестувани на 29 май в Цюрих. Средс тях бе и Джак Уорнър. 

Южна Африка, както и самият Уорнър, отричат да са извършвали каквито и да било нередности.

Журналисти от Би Би Си обаче успели да се доберат до документи за три транзакции. Те били извършени съответно на 4 януари, 1 февруари и 10 март 2008 г. Общата им сума била 10 милиона долара. Парите били преведени от ФИФА и отишли в три сметки на КОНКАКАФ - Конфедерацията на футболните асоциации от Северна, Централна Америка и Карибите. Тези сметки били контролирани от Уорнър, който по онова време оглавявал същата Конфедерация.

Милионите били обещани от Футболната асоциация на Южна Африка за развивавана от същата държава програма за развитие на футбола на Карибите. 

Видените от Би Би Си документи показат съвсем точно как получените от Уорнър пари били харчени.

"Джей Ти Ей супермаркетс" - голяма търговска верига в Тринидад и Тобейго, откъдето е Уорнър, получила общо 4,86 милиона долара. Тази сума била изплащана на траншове от януари 2008 до март 2009 г. Най-голямата вноска от 1,35 милиона долара била преведена през февруари 2008 г.

От Би Би Си предали информацията от разследването на Брент Санчо - министъра на спорта на Тринидад и Тобейго.

Близо 1,6 милиона долара отишли за плащания с кредитни карти на Джак Уорнър и за заеми на негово име. От документите става ясно, че най-голямата сума, която той предоставил на самия себе си, възлизала на 410 000 долара. Най-голямото плащане, което той извършил с кредитна карта, било 87 000 долара.

Според обвинението на американското Министерство на правосъдието общо 14 души от ФИФА са получили подкупи от общо 150 милиона долара за 24-годишен период.