Русия и Катар могат да бъдат лишени от правото да бъдат домакини на световните първенства по футбол съовтевно през 2018 и 2022 г., предаде Ройтерс.

Това заяви пред швейцарския в. "Зонтагс цайтунг" Доменико Скала - шефът на независимия вътрешен инспекторат на ФИФА, който в момента е и временен президент на световната организация.

Лишаването може да стане факт, ако се появят доказателства за подкупи, раздавани по време на кандидатурата на двете страни за домакини на мондиалите.

Американското ФБР започна мащабно разследване за корупция във ФИФА. По заповед на Бюрото бяха арестувани 14 висши ръководители на световната футболна централа. Президентът й Сеп Блатер попаде оставка. Разследва се също как организацията е определила Русия и Катар за домакини на първенствата.

Скала обаче добави, че зоказателствата, за които говори, все още не са предоставени.

Същевременно Доменико Скала говори и за евентуално въвеждане на ограничение на мандатите за президентите на ФИФА. Той казва това в интервю за друг швейцарски вестник - "Зонтагс блик". Според него два или три мандата са напълно достатъчни.