Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за първи път изригна по адрес на гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде Ройтерс.

Това стана на пресконференция в германското село Крюн, край което се провежда срещата на Г-7.

С неочаквано остър тон Юнкер обвини Ципрас, че изопачава предложенията на международните кредитори и че бави своите алтернативни предложения. Шефът на ЕК предупреди гръцкия премиер, че изтича времето за постигане на споразумение за предотвратяване на фалит на страната му.

Правителствен служител в Атина заяви, че Гърция иска да преговаря на политическо равнище. финансовите министри от еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) обаче предупредиха, че първо трябва да приключи техническата страна на преговорите.

Вчера Юнкер отказа да разговаря по телефона с Ципрас. Днес шефът на ЕК за малко да обвини премиера на Гърция в лицемерие.

"Нямам личен проблем с Алексис Ципраз, а точно обратното. той беше мой приятел, той е мой приятел. Но за да бъде поддържано едно приятелство, трябва да се спазват минимален брой правила", каза Юнкер.

Запитан кога е последният шанс за Гърция да постигне споразумение и да получи спешно необходимата й парична помок, той отговоро: "Разбира се, ще има краен срок."

Юнкер не посочи конкретна дата. Представители на ЕС обаче заявиха, че е необходимо споразумението да бъде постигнато идната седмица. Така ще има време за одобряване на размразяването на фондовете преди изтичането на срока на спасителната програма в края на месеца.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск разкритикува риториката на лювото правителство в Атина срещу лидерите на ЕС и МВФ.

"Ако някой казва, че ще ви даде пари, но ви моли да ги върнете в бъдеще, този човек не е безкпрупулен крадец. Не е вярно, че длъжниците са винаги морални, а кредиторите - винаги неморални", заяви той.

Юнкер каза, че е дал на Ципрас ясен знак, че условията, от които Гърция недоволства - като искането да отмени добавките за ней-бедните пенсионери - подлежи на преговори, ако страната предложи алтернативи с икономии в същите размери.

"Той не каза пред парламента, че ние сме говорили вече по този въпрос", изтъкна председателят на ЕК.

И докато Ципрас все още не е реагирал на днешните нападки на Юнкер, гръцкият финансов министър Янис Варуфакис отново нападна кредиторите на Гърция в личния си блог.

"Искат още икономии от икономика, която е на колене, натискат я да направи най-големите досегта в историята икономии, които една страна е правила в мирно време. Не предлагат облекчаване на дълга. Няма план за увеличаване на инвестициите. И никаква Реч на надеждата за тези паднали хора", написа той.

Той призова германската канцлерка Ангела Меркел да се обърне към гърците, за да даде сигнал, че Европа е готова да прекрати исканията за икономии така, както някога държавният секретар на САЩ Джеймс Бърнс е дал на германците надежда. Именно той произнася прословутата Реч на надеждата през 1946 г.

Юнкер допълни, че продължава да изключва възможността за излизане на Гърция от еврозоната.