Защо там? Защо изглежда така?

Това са въпросите, заради които откриването на паметника на цар Самуил в София, се превърна в скандал.

Защо точно пред църквата „Света София“, защо трябва да е толкова висок (6,20 метра заедно с постамента), защо очите му светят?

Разбира се, никой не е поставил въпроса дали трябва в София да има паметник на този владетел.

Освен коментарите в социалните мрежи, стотици граждани подкрепиха открито писмо до кмета Йорданка Фандъкова и я призоваха да отложи церемонията по откриването. Въпреки това паметникът бе монтиран в очакване на церемонията в понеделник в 12 часа.

"В официалната церемония по откриването почит и преклонение пред паметта на величавия български владетел ще отдадат президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев, министър-председателят г-н Бойко Борисов, Негово Светейшество патриарх Неофит, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София", съобщи в петък общината.

Два дни по-късно нещата изглеждат различно.

Премиерът Бойко Борисов няма да присъства. Председателят на парламента Цецка Цачева също няма да присъства. Столичната община не може да потвърди стопроцентово, че и кметът Йорданка Фандъкова ще е там.

"Това събитие не е в програмата на премиера“, съобщиха за Клуб Z от кабинета на министър-председателя.

Сега кацаме. На официално посещение в Румъния сме с парламентарна делегация“, каза и председателят на парламента Цецка Цачева.

Така президентът Росен Плевнелиев ще бъде оставен сам да понесе всички позитиви или негативи от церемонията.

А как паметникът се озова там?

На сайта на президента администрацията на Плевнелиев поема отговорността в прав текст:

Решението за определяне на мястото на паметника на цар Самуил в София е взето от второто служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев, с министър-председател проф. Георги Близнашки“, се казва в съобщението за церемонията в понеделник.

Съдбата на паметниците обаче се решава от Столичния общински съвет, който дори си има и специална наредба за това. Решението е от 11 септември 2014 година.

Дава съгласие за поставяне на паметник на цар Самуил в зоната на храм-паметник „Александър Невски”, пише в документа.

Зам.-кметът Тодор Чобанов обаче призна пред „Фокус“, че е имало натиск. Той каза, че първоначално е било предвидено монументът да бъде на ул. „Цар Самуил“ в столицата край църквата „Св. Георги“, но по настояване на Министерски съвет и на президента Росен Плевнелиев e решено мястото на паметника да бъде при храма „Света София”.

Три седмици след решението на общинския съвет тогавашният премиер Близнашки потвърждава версията.

Правилно е решението паметникът на цар Самуил да бъде издигнат в сърцето на столицата, защото това е неговият роден град“, казва той на церемонията за освещаването на мястото до църквата „Света София“.

И ако отговорът на въпроса защо точно тук, е точно такъв, това обяснява защо няма тълпа от политици, които да изгарят от желание да се снимат при откриването на паметника.

А очите?

Видът им изненада много хора и стана повод за въпроси и подигравки.

"Въпросът за вградено художествено осветление на фигурата не е бил предмет на заданието на конкурса, нито е бил представен от автора пред журито или пред Столичния общински съвет и Столична община", обясни Чобанов.

Той се обади сутринта на скулптора Александър Хайтов с настояване за промяна в очите, а разговорът им по случайност стана достояние на публиката в ефира на Нова телевизия.

Това, че ще загубите изборите, си е чисто ваш проблем!“, отговори Хайтов на искането на Чобанов.

Няколко часа по-късно обаче зам.-кметът каза, че не се е отказал.

Няма как да се допусне такова нещо и като вече реален собственик на монумента, общината ще предприеме нужните действия в случай на необходимост".

В края на деня се обади и Божидар Димитров:

„Реализацията на важни проекти за България, какъвто е паметникът на Цар Самуил, е удобен повод всякакви невежи и посредствени хора, да се изкажат и да бъдат забелязани".

Остава да видим кои политици ще бъдат забелязани на откриването.