България днес се нареди на страните несъгласни с  предложение на Европейската комисия за релокация на нелегални имигранти от Италия и Гърция в 23 други държави от ЕС.

„България ще настоява квотите за мигранти, предлагани от Европейската комисия, да са съобразени с възможностите и географското положение на страните и да са в значително по-малки размери за страни като България, които са външна граница на ЕС и са подложени на силен миграционен натиск“, се казва в позицията изпратена на Клуб Z от пресцентъра на МВР.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова ще участва в Съвет на министрите на вътрешнита работи в Люксембург на 15 и 16 юни, където предложението ще бъде обсъждано. Поне девет държави, включително Германия и Франция досега го критикуваха. Днес говорителка на Комисията каза, че промени в него преди първата дискусия на министрите няма да има.

Съобщението припомня , че предложената на 27 май от Европейската комисия схема за релокация на 40 хил. мигранти от Италия и Гърция и съответните квоти между държавите-членки означава България да приеме 572 души - 343 от Италия и 229 от Гърция.

Комисията предвижда да отпусне по 6000 евро от европейския от фонд "Убежище, миграция и интеграция" на приемащите държави за всяко преместено лице.  

Отделно по схемата за презаселване е предвидено държавите-членки в следващите две години да се включат доброволно в презаселване на допълнително 20 000 мигранти, които се намират в страни извън ЕС и отговарят на изискванията за получеване на международна закрила. От тяхна България, ако реши да участва, се пада квота от 1.08% или 216 души. Общото финансиране на тази схема за следващите две години е в размер на 50 млн.евро.

„В приетата днес позиция е категорично заявено, че при така направените изчисления квотите са непропорционални, защото не отчитат спецификите на отделните държави“, се казва още в съобщението. „Докато България подкрепя релокацията и оценява усилията на ЕК да създаде ефективен механизъм за солидарност, изразяваме съмнения, че предложенията на Комисията не са балансирани и механизмът за определяне на дяловете на всяка държава не е достатъчно справедлив“.

Правителството смята, че предложението на Комисията не отчита специфичното географско положение на страната ни като външна граница на ЕС,  при това че тя е в непосредствена близост до региони, които са източници на миграция.

  Кабинетът настоява на България, както на Италия и на Гърция да бъде признат статут на „по-уязвими от другите държави-членки“.

„Правителството настоява квотите за държавите на предна линия, трайно подложени на миграционен натиск и в близост до региони с незатихваща и разрастваща се криза, да бъдат по-малки в сравнение с квотите за държави от вътрешността на ЕС или не подложени на такъв натиск“, се казва още в съобщението.

България също иска постоянно да се отчитат промените в миграционната картина и да се определи по-къс период за преразглеждане на статистиката от значение за квотите. Сега той е две години.

Тежестите следва да бъдат разпределени съобразно възможностите на отделната държава и предвид ситуацията, в която се намира самата тя, смята правителството. Както Гърция, така и Италия значтелно превъзхождат България и понаселение и по БВП на глава от него, докато в същото време миналата година нашата страна е дала закрила на близо три пъти повече бежанци на 1 милион население от тези две държави.

Правителството посочва и че липсва единна европейска политика за интегриране на имигрантите и следва да се има предвид къде те биха били интегрирани най-добре и най-бързо.