“Срещата на върха на Г-7 протече интензивно, концентрирано, продуктивно. Силата на този формат още веднъж бе потвърдена. Нас ни свързват повече неща извън благоденствие и икономическа мощ. Държавите от Г-7 споделят общи ценности, като свобода, човешки права, правова държава, спазване на международното право, зачитане на териториалната цялост. Ето защо искам да подчертая, че Г-7 е общност на отговорностите. Ние се стремим към икономическа система, при коята правилата се спазват.”

Това заяви днес на пресконференция Ангела Меркел след приключване на срещата на Г-7, домакин на която беше Германия. Форумът се състоя в луксозния хотел “Дворец Елмау” в Баварските Алпи.

“По международната тематика имаше пълно съгласие по конфликта в Украйна. Ние единодушно осъждаме анексията на Крим, която е в разрез с международното право. Казваме, че конфликтът в Югоизточна Украйна може да бъде решен единствено с политически средства и то въз основа на договореностите от Минск. Напълно единодушни сме, че вдигането на санкциите спрямо Русия е свързано с прилагането на споразумението от Минск. Ние сме готови, ако това е необходимо, което не го искаме, при определени обстоятелства да обострим санкциите, ако обстановката го налага. Ние сме на мнение, че трябва да направим всичко възможно да придвижим напред политическия процес от Минск”, категорична е канцлерката.

Тя потвърди подкрепата на Седморката за Украйна в тежкия процес на реформи и при борбата й срещу корупцията.

Меркел призна, че политиката на Кремъл и дълговата криза в Гърция са били обсъждани, но далеч не в такъв обхват, както са оповестявали медиите.

Голяма тежест са имали темите за Близкия изток и Африка, както и тази за борбата с тероризма. 

“Разговаряхме в отделно заседание днес с президентите на Нигерия и Тунис, както и с ираксия премиер. Тези държави са конфронтирани от екстремен тероризъм, отчасти там инфраструктурата е лоша. Обща е задачата ни да помогнем на Тунис да укпери границата си с Либия. Преборването на тероризма има две страни – липса на структури, които позволяват на терористични групировки да имат достъп до населението. От друга страна това са изпълнените с омраза групировки, като Боко Харам и Ислямска държава”, поясни Меркел.

Водена е била и обширна дискусия по Либия. 

“Ние подкрепями всички усилия за съставяне на правителство на националното съгласие. Големият бежански поток през Средиземно море до известна степен се дължи на ситуацията в Либия”, каза Меркел.

Обсъдена е била и подготовката на муждународната конференция по въпросите на климата в Париж през декември.

Наред с класическите теми във фокуса на форума са били също политиката на развитие, засилване позициите на жените, както и въпроси на здравеопазването.

Тема е била и световната икономика, която е в процес на възстановяване след кризата. Според Меркел трябва да се постигне ръст и в развиващите се страни. Тази тематика ще бъде обсъждана и на срещата на Г-20 през есента в Турция.

По въпросите на опазването на климата Седморката е била единодушна, че трябва да се стигне до драстично намаляване на изхвърлянето на газове в атмосферата – до 70 на сто редукция през 2050 г. в сравнение с 2010 г.

По опазването на климата амбицията на Г-7 е до 2020 г. всяка година да се подсигурят по 100 милиарда долара – държавни средства, но и по линия на частното финансиране, тъй като това не е по силите само на 7 държави.

Голямо място е било отредено на здравеопазването.

“Знаете, че не реагирахме адекватно при избухването на епидемията от ебола. Интензивно обсъждахме тази проблематика. Трябва да се подобри здравеопазването в редица държави”, заяви Меркел.

Г-7 са се споразумели да създадат финансова рамка към Световната банка с цел борбата срещу пандемии, което би спасило живота на много хора.

Обсъждана е била и резистентността срещу антибиотици. 

Амбицията на Г-7 е до  2030 г. да се пребори гладът на планетата. Седморката се задължава да помогне на 500 милиона души, които сега страдат от хроничен глад.

Домакин на форума на Г-7 догодина ще е Япония.