Китайският лекар Сяопин Рен работи в една от най-тежките области на хирургията - трансплантациите. През 2013 г. обаче си поставя ново предизвикателство, ултимативната операция - трансплантация на глава.

Започва с мишки, и до днес е оперирал над 1000 гризача. Някои от тях са живяли до 10 дни след сложната интервенция, което в действителност е впечатляващо постижение.

Целта му, разбира се, не е да слага главите на бели миши върху телата на кафяви, а "Светият граал" на трансплантациите, присаждането на човешка глава. Подобна процедура е от изключителна сложност заради огромното количество нервни връзки, които трябва да бъдат свързани, но ако някой ден е успешна, може да спаси изключително много хора - както тези с тежки наранявания, така и онези с ужасяващи дегенеративни заболявания.

Следващата стъпка, разказва той пред "Уолстрийт Джърнъл", е трансплантация на глава на маймуна - д-р Рен се надява да създаде "първия примат с трансплантирана глава, който да може да живее и диша самостоятелно". Засега "поне за малко".

На Запад обаче опитите на китайския хирург се приемат като много спорни. Макар процедурата да е все още невъзможна, лекарите обсъждат от дълго време етичните проблеми, които биха възникнали при подобен род операции. По тази причина докторът напуска и Университета Синсинати, където преподава до преди две години. А западните му колеги го наричат "Д-р Франкенщайн" и определят идеята му за "абсурдна".

Въпреки това, вече има и човек доброволец за трансплантацията на глава.

За младия компютърен специалист Сергей подобна операция може да е последният му шанс за живот.

30-годишният руснак Валери Спиридонов страда от рядко генетично заболяване, оставило го с почти нефункционално тяло. Още догодина, надява се той, ще бъде първият тест върху него, при който друг специалист по трансплантации на глави, италианският неврохирург Д-р Серджио Каванеро, ще му транспланира здраво тяло.

"Страх ли ме е? Разбира се. Но трябва да разберете, че аз нямам много опции. Ако не опитам това, съдбата ми ще е много тъжна. С всяка година състоянието ми се влошава."

Според повечето неврохирурзи, все още медицината е твърде далеч от технологията за свързване на гръбначния стълб напълно. Но много хора по света се надяват на подобен успех - защото за тях това е шанс за живот.