Apple пуска услуга за слушане на музика през интернет с месечен абонамент, чиято цел е да измести от лидерската позиция стрийминг формати като Spotify, Pandora и Google Play съобщи Ройтерс. Услугата беше обявена на годишната конференцията на Apple за разработчици в Сан Франциско WWDC 2015. На същото събитие гигантът показа и нови версии на операционните си системи за мобилни устройства и компютри.

За потребителите на iOS Apple Music ще бъде налична от 30 юни на отделни пазари. Потребителите на Android ще трябва да почакат до есента. Месечният абонамент е $9,99, като е предвиден 3-месечен безплатен пробен период, както и семеен план за $14,99, който дава възможност за ползване на услугата от до 6 човека.

Apple Music смесва вашата лична музикална библиотека с над 30 млн. заглавия от каталога на iTunes. Платформата дава възможност да слушате плейлисти, подбрани по ваш вкус или от известни изпълнители и експeрти.

Към платформата има и безплатен достъп до нова глобална радиостанция - Beats 1, като нейният основен водещ ще е Зейн Лоу от Би Би Си. Станцията ще излъчва музика от всички жанрове нонстоп и ще пуска интервюта с известни изпълнители.

Услугата Apple Connect, която също е част от Apple Music, ще дава възможност на музикантите да създават свои "страници", където да пускат собствена музика и видеоклипове, както и да имат връзка в реално време със своите почитатели.