Белгиецът Еден Азар се изкачи на второ място в класацията на най-скъпите футболисти в света, съобщава всекидневникът „Соар“.

Той се позовава на списък от 100 най-търсени трансферни играчи съставен от Обсерваторията по футбол на Международния център за изследвания на спорта в Нюшател, Швейцария.

Начело на таблицата е нападателят на ФК "Барселона“ Лионел Меси, чиято трансферна цена за момента е 255,3 милиона евро и 280,8 милиона евро.

Азар, който играе за "Челси“, би струвал на придобилия го клуб между 135,4 милиона евро и 148,9 милиона евро.

Той измества от второта място португалската звезда на „Реал“ Мадрид Кристиано Роналдо оценяван в момента между 113,3 милиона евро и 124,7 милиона евро.

В челната петорка влизат още бразилецът Неймар, който играе за „Барса“ (от 89 милиона евро до 98 милиона евро) и аржентинецът Серхио Агуеро от „Манчестър сити“ (от 78 милиона евро до 86 милиона евро).

Центърът публикува месечни доклади по горещи теми в професионалния футбол както и два пъти в годината - класацията си на най-скъпите играчи . Той пази в тайна алгоритъма за изчисляване на трансферните цени.  На уебсайта му обаче има калкулатор, където интересуващите се могат да попълнят данните на играч, а центърът да им отговори по имейла колко би струвал трансферът му в момента.