Американските сенатори Марк Кърк и Барбара Микулски, внесоха законопроект, който предвижда свободно пътуване до САЩ на гражданите на България, Полша, Румъния и Хърватия, предаде Нова тв.

Микулски, която е от полски произход, е от Демократическата партия. Кърк пък е републиканец. Автор на законопроекта е 79-годишната Барбара Микулски.

В момента 38 страни се възползват от американската Програма за безвизово пътуване, известна като VWP (Visa Waiver Program).

Новият законопроект ще вдигне разрешения процент откази от 3 на 10, съобщава Нова тв. И допълва, че дори това да се случи, България пак може да не се класира.

При визитата си у нас в началото на годината държавният секретар на САЩ Джон Кери обясни, че миналата година страната му е отказала визи за 15 на сто от кандидатстващите български граждани.

Сенатор Марк Кърк заяви при внасянето на законопроекта, че правителствата, които искат техните граждани да пътуват свободно до САЩ, трябва да работят добре с американските служби за сигурност.

Според Американската туристическа асоциация програмата за безвизово пътуване ще доведе до повече от 19,5 милиона туристи. Изчисленията показват, че ако списъкът със страните се удължи, това ще доведе нови 600 000 посетители. В резултат със 7 милиарда долара ще бъдат увеличени парите, които се харчат в САЩ и ще бъдат отворени 40 000 работни места.