Долната камара на румънския парламент отхвърли искането за отнемане на имунитета на премиера Виктор Понта, предаде Ройтерс. Така той няма да бъде разследват за конфликт на интереси.

"Убедително мнозинство от 231 депутати гласува срещу искането на прокуратурата", заяви анонимен представител на управляващата Социалдемократическа партия.

Членовете на долната камара са 412. Това означава, че Понта е получил рамо от над половината народни представители. Вчера и Правната комисия на долната камара отхвърли искането на главния прокурор за криминално разследване срещу премиера .

На 5 юни прокуратурата съобщи, че Понта е разследван по подозрение в корупция, фалшифициране на доклади, данъчни измами, пране на пари и конфликт на интереси.

Според обвинението нарушенията били извършени, когато Понта е бил адвокат в периода 2007-2008 г. и е имал собствена кантора. Тогава той е бил и депутат от Социалдемократическата партия.

След като стана ясно, че прокуратурата разследва Понта, президентът Клаус Йоханис поиска оставката му. Премиерът обаче обяви, че може да го освободи единствено парламентът, който го е избрал.