Със своя мотивирана заповед шефът на ДАНС вече ще може да спира от пътуване в чужбина лица, за които има дори само подозрения, че участват в подбуждане към тероризъм, приготовление, обучение на терористи и др.

В Закона за българските лични документи (ЗБЛД) се разширяват значително мотивите за забрана да напускат страната граждани, които дори само "с пътуването си застрашават сигурността или интересите на Република България". Досега това важеше само за онези, за които има данни, че са заплаха за националната сигурност. Поправките в ЗБЛД са подготвени от МВР.

Към променената точка от чл. 75 като основание да не пуснат човек да излезе в ужбина се добавя и ако "подбуждат, участват в приготовление, подпомагане или в обучение за извършването на терористична дейност.” 

При това в стария вариант на закона пишеше, че мярката се налага, ако има "достатъчно данни", а сега се заличава първата дума и остава само "данни".

Според други изменения в Закона за чужденците пък вече ще можем да отказваме визи и изобщо влизане в страната не само за терористична дейност, а пак за подбуждане, участие в приготовление, обучение и т.нВ т. 22 на чл. 10, касаещ хора, които ползват страната за транзитен пункт за миграция, се прави допълнение в същия смисъл.

МВР готви поправки и в Закона за убежището и бежанците, които дават да право да се отказва и убежище на бежанец, "за когото има сериозни основания да се предполага, че извършва, подбужда, подпомага, участва в обучение или приготовление за извършване на действия, противоречащи на целите и принципите на ООН..." и т.н.

Промените предвиждат и да се отменя натурализация на чужденец, ако лицето "с действията си е поставило в опасност сигурността или интересите на Република България”. Това ще важи, само ако човекът е натурализиран не повече от 10 г., и ако не остава без гражданство.