Застреляният показно в столицата Борислав Манджуков (39 г.) ограбвал чрез измами спестяванията на моряци от Варна, казаха пред Клуб Z потърпевши. Макар, че бизнесменът е известен като „играч“ и шарлатанин в Морската столица, мнозина се връзвали на обещанията му за бърза възвръщаемост с баснословни лихви.

Водейки живот на „лъскав“ баровец, той убеждавал хора, които след десетилетия плаване са заделили по някой долар, да го финансират за безкрайните му „инвестиционни проекти“. Въпреки че най-много варненци се опариха от пирамидите, на никого не му направило впечатление, че Манджуков обещава примерно на $ 20 000 възвръщаемост $ 25 000 за месеци... По голяма част от образуваните после частни дела или следствия за измама се оказало, че е приложил фалшиви документи, че уж се е разплатил с хората. Според сайта intrigi.bg срещу него има заведени общо 48 дела.

Според нашите източници не са верни и слуховете за близостта му с оръжейния търговец Петър Манджуков и с ексминистъра на икономиката от тройната коалиция Петър Димитров. Варненският собственик на чейнджбюра обаче обичал да „размахва“ тези имена, които му отваряли и „царски порти“...

Иначе Манджуков притежаваше във „варненския Бевърли Хилс“ - Евксиноград, бял спретнат палат с мерцедеси отпред. Точно на път за него през 2003 г. бе отвлечена приятелката му Галя Пеева, докато е бременна. Тя бе върната след 17 дни плен, като с платения тогава  откуп се спекулира – от 1 млн. до 50 000 долара.

Галя – вече Манджукова, почина на 29 януари 2013 г. от цироза. Фаталният изход за 34-годишната красавица идва 9 години след отвличането. Галя все пак ражда момиченце 4 месеца, след като е освободена, но няколко години след инцидента се разделя с Борислав. Причината били нарасналите злоупотреби на жената с алкохол и антидепресанти. Проблемът й се задълбочил, след като при катастрофа загинала и сестра й.