Петокласникът Стивън от Русе не повярва в смъртта и полетя от шестия етаж на апартамент в блок „Ангел Войвода“. Нелепото му самоубийство потресе съучениците му в ОУ „Васил Априлов“ и хората в кв. „Изток", които продължават да се чудят какво е накарало петокласника да сложи край на живота си.

Във вторник Стив, както го знаят всички в квартала, беше погребан в гробище „Чародейка“ заедно с любимия му скейтборд. За траурната церемония спешно пристигна и родният му баща Славчо, който след развода със съпругата си Илка, припечелва като шофьор в Англия.

Дали решението на Стивън да сложи край на живота си е заради несподелена любов с четвъртокласничка от школото, или заради отчаяния му вик за помощ, след като бащата заминал на гурбет, тепърва ще изясняват психолози. В официалния бюлетин на ОДМВР няма и ред за трагичния случай, а отказът от информация се мотивира с непълнолетието на детето.

За самоубийството е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство по чл. 122 ал. 1 от НК, но това е по-скоро процедура, която се прилага в 99 % от случаите. От Окръжната прокуратура в крайдунавския град също отказаха коментар. Профилът на Стивън във фейсбук е изтрит, а приятелите му още не могат да повярват какви зловещи съобщения им е изпратил преди да скочи.

Като на шега

В събота хлапета играят цял ден из квартала и Стивън не може да се нарадва на новото си колело. Всички са заедно до 19 ч, когато се разделят и петокласникът се прибира вкъщи. След развода на родителите му, той живее с майка си и първия й съпруг Трифон в наследствената му гарсониера на 6-ия етаж. Вечерта възрастните го викат, за да отидат заедно на гости у най-добрия му приятел Дани, но Стив отказва и остава сам с компютъра. Или по-точно с общия чат с приятелите си.

Малчуганът взривява групата им във Фейсбук с внезапното си съобщение, че е решил да скочи от балкона. Участниците в чата знаят за любовните му терзания към момиченце от четвърти клас и във фаталния ден дори обсъждат в обща компания отношенията им заедно с нейна приятелка. Всички обаче мислят, че Стив се майтапи, но десетина деца му пишат или звънят по джиесема да не прави глупости.

Докато бандата се чуди какво става, Стивън се обажда на приятеля си от 7-и клас Дани и му казва какво е намислил. „Ай стига, бе, ще се самоубиваш...", не вярва момчето. Близките му, които по това време вече са на маса с родителите на Стивън, дочуват разговора и също не приемат насериозно заплахата. Вероятно притеснена, майката Илка става да си ходят с Трифон. Вече е малко след 22 ч, когато Стивън звъни и на сестра си Мелиса (17 г.), за да й каже, че много я обича. Накрая написва във фейсбук групата да не му звънят повече, защото е хвърлил джиесема си през балкона.

Почти по същото време - към 22,15 ч, майката и пастрокът се прибират вкъщи.

„Скочил е през терасата, точно когато е чул да се отваря входната врата“, плаче майката на едно от приятелчетата на Стивън. 7 минути по-късно на тел. 112 се получава сигнал за паднало дете, което лежи в локва кръв зад блок „Ангел Войвода“. Реанимобилът на Центъра за спешна медицинска помощ долита за минути и още живото момче е откарано в МБАЛ - Русе. Лекарите се борят няколко часа за живота му, но въпреки усилията им Стивън не идва в съзнание и издъхва малко след полунощ.

На сутринта майка му намира сили да се обади на класната ръководителка на детето, а до вечерта старшната вест за самоубийството обикаля квартала. На другия ден националното знаме в училището е свалено наполовина и учителите влизат с психолози в извънреден час по класовете, за да успокоят децата. Следобед хлапета изпълват двора на школото, за да обсъждат постъпката на Стивън и палят свещички в негова памет.

Цветя бележат мястото, където е паднал Стив пред блока.


Точно тогава плъзва и версията, че той е полетял смъртоносно, за да докаже любовта си. Притеснените родители на нароченото момиченце предвидливо не го пускат на училище в понеделник, за да го предпазят от обвинения и подигравки. Тепърва ще се проверява дали четвъртокласничката по някакъв начин е подпомогнала или провокирала решението му, призовавайки го чрез SMS да скочи.

10 пъти SOS

„Стивън е написал на повече от 10 деца, че иска да се самоубива, но не видях от прочетеното „Защо?“, недоумява директорката на училището Гергана Григорова. Тя не е категорична, че приказките на децата са единствената истина. „Нашата идея е да запазим това момиченце от психотравмата, която може да промени изцяло живота й. За съжаление, децата не могат да преценят реалната опасност", не крие обаче директорката. 

В понеделник психолозите в училището Веспина Василева и Елена Костадинова посещават четвъртокласничката у дома й и разговарят с нея в присъствието на родителите. Момичето отричало да е писало такива съобщения на Стивън. „Детето, майка му и баща му са много притеснени и разстроени, че съученици й вменяват вина за смъртта на Стивън. Реално никой не може да докаже тази информация, нямаме данни дали е така. Детето обясни, че не се чувства виновно, но се плаши от настроенията срещу него", каза Деспина Василева. Момиченцето не скрило, че са игарели заедно със Стивън, но между тях нямало нищо по-различно от нормалните взаимоотношения. 

„След самоубийството на Стивън приятелите му са обсъждали несподелената му любов, но той не ги е молил да му помогнат в мъката и страданията му. И понеже са знаели за ухажването му, се насочват към нея“, смята психоложката. Тя и колежката й Костадинова едва в понеделник научили от разговорите си с деца, че любовната мъка на Стив е била тема във фейсбук. Дотогава никой от приятелите му не е разказвал за терзанията на съученика им на родители или учители.

Родители срещу интернет

„В сряда свикваме извънредна родителска среща, на която ще обсъждаме опасностите от неконтролираното общуване на децата в интернет, за кибертормоза и суицидните мисли във възрастта на Ромео и Жулиета. Майките и бащите трябва да бъдат приятели на децата си дори във фейсбук“, казва директорката на училището. Според психоложката Елена Костадинова, ако Стивън твърдо е бил решил да се самоубие, то нямало да чака родителите му да се приберат вкъщи.

„Това е негова наказателна акция и вик за помощ, за внимание, без да има реална представа за смъртта. На тази възраст децата си мислят, че ще умрат и след 2 дни ще възкръснат. Затова вкъщи много трябва да се говори, липсва комуникация в семейството", предупреждава Елена Костадинова.

Психоложките смятат, че в опасната тийнейсжърска възраст Стивън е искал да избяга от проблема и да го реши чрез самоубийствто си. За да се разберат причините, според тях са нужни много разговори с родителите му и неговите приятели.

„Стив беше добро и жизнерадостно дете с много приятели", категорични са учителите му.

Той участвал във футболния отбор на школото, включил се в конкурс за плакати и показал неподозирани способности да рисува.

Явно е бил пораснал повече от връстниците си, смятат педагози. Най-добрите му приятели били все по-големи от него. Пред тях избягвал да споделя как се чувства без първия си баща, след като той заминал да работи като шофьор в Англия. Съседи от входа допълват, че в семейството нямало скандали и майка му Илка се грижела за сина си добре. Тя се върнала и заживяла без брак при първия си съпруг Трифон, от когото има по-голям син и дъщеря. След развода им преди години се събрала със Славчо и му родила Стивън. Животът им не потръгнал и тя го напуснала с детето. Доведеният баща работел като шофьор на автобус и камион, а Илка изкарвала по някой лев от магазин за цветя в съседния блок.

„Моля ви, оставете ме", настоя родният баща на Стивън - Трифон, пристигнал по спешност от Англия за погребението на сина си.

Покрусеният баща Трифон пристигна от Англия за погребението.


Сутринта, преди да го прибере катафалката, на адреса в Русе по нелепа случайност пристигнал изпратеният от него подарък за детето. По изричното настояване на майката Илка Стивън беше погребан с любимия си скейтборд.