"Телевизионните екрани са залети от японски и американски глупости, действащи разложително на нашето младо поколение. Излъчват се филми, които противоречат на нашата култура и традиции", заяви най-отговорно аниматорат (а по руски - режисьор-мултипликатор) Едуард Назаров пред президента Путин. Изявлението му беше направено в Кремъл по време на тържествената церемония по връчването на годишните награди на културни дейци. "Надяваме се, че студията "Союзмультфильм" ще бъде възродена", намекна той на президента, който кимаше с разбиране. (Само за читатели под 30 г.: "Союзмультфильм" беше държавната анимационна студия на Съветския съюз, която заливаше Източния блок с анимационни филмчета, едното от които - култовото "Ну, погоди!" Повечето от другите не струваха.)

Друг лауреат на награда - художникът Александър Траугот, също интимно сподели с Путин: "Иска ми се да ви я прошепна на ухото... Става въпрос за тиражите" и показа на Путин детска книжка. "Тази книга е издадена преди 42 години и вижте какво пише тук, с малките буквички: тираж 1 милион екземпляра... А днес какво? Хиляда, две хиляди - това вече е голям тираж", оплака се Траугот, сам той илюстратор на детски и юношески книги.

След анексирането на Крим в руските културтрегерски среди се забелязва рязко повишаване нивото на носталгията по СССР, когато държавните кино, телевизия и книгоиздаване въртяха милионни и милиардни тиражи на "Тимур и неговата команда" и приключенията на добрия пионер Павлик Морозов, коментират експерти по политическа психоанализа. Явно миналото се завръща с тежки стъпки в белокаменна Москва, само ръководната роля е сменила партията си, уточняват те.