Руският сенатор Олег Пантелеев обвини славния московски театър "Таганка" (наричан галено Домът на Висоцки) в аморалност и липса на патриотизъм. Това той направи в емоционална реч пред Съвета на Руската федерация, съобщи агенция "Интерфакс""В театъра се пропагандира насилие, хомосексуализъм, педофилия и самоубийство", заяви Пантелеев. На всичкото отгоре, според него, театърът ще отбележи своя полувековен юбилей на 23 април с бенефис на музиканта Юрий Шевчук, вместо с нещо стойностно.

Тук е мястото да споменем следното: Юрий Шевчук е вокалист и певец на мегаизвестната не само в Русия рокгрупа "ДДТ", която съществува повече от 30 години и винаги се държи опозиционно (както, впрочем, е нормално за рокгрупите). Дотук горе-долу добре, но Шевчук (който през 2010 г. гостува в "Шоуто на Слави", а групата имаше концерт в София) си беше позволил да попита веднъж Владимир Путин в личен разговор дали Русия е монархия или демокрация. На което Путин му отговорил "Ще си помисля". Оттогава явно Юрий Шевчук не е стойностна личност за властите в страната.

Сенатор Пантелеев обаче не спира с това атаката си срещу "Таганка": "На 9 май, в Деня на победата, е насрочена премиера на пиесата на Михаил Гринков "Сънища за войната", която има оскърбително отношение към ветераните от Великата Отечествена. Смисълът на пиесата се свежда до въпроса: а трябва ли да защитавам родината си?", твърди Олег Пантелеев. И се възмущава, че хонорарите на автора и режисьора вече са изплатени и няма връщане назад. "А всички пари идват от бюджета. Според мен е време да повлияем на ситуацията в нашия любим театър, да спрем процеса на развала, да дадем отпор на безнравствеността!", забива пирона Пантелеев. 

Тази реакция явно не е само лична. На същата позиция е и председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко (една от приближените на Путин, с челно място в списъка за санкции от Европа). "Не може да не ни възмущава ставащото в културните учреждения на федерално ниво. Аз предлагам да направим обръщение към министъра на културата, а също и към артистите от театъра, които ни сигнализираха за сложната ситуация. Необходимо е сериозно да се запознаем с положението на нещата и да помолим министъра на културата да ни информира какво точно става в нашия любим, знаменит, почитаем театър", подчертава многозначително Матвиенко.

Тонът и думите на високопоставените лица напомнят на нещо и сме длъжни да кажем какво: на лов на вещици (казано по американски) или чистка (казано по Сталински) по руската културна сцена. Такава е правена неведнъж (и не само по културната сцена), така че едва ли някой ще бъде изненадан.

Медиите в Москва (все още) дават и на обвинения да се защити. В случая - на директора на "Таганка" Владимир Флейшер. Той нарича "сведенията" на Олег Пантелеев "недостоверни" и се оправдава, че спектаклите на театъра не пропагандират неморалност и липса на патриотизъм. "Готов съм да предоставя на Съвета на Федерацията информация, която опровергава всичко, казано на заседанието", обещава директорът.