БРЮКСЕЛ-САЩ и Европа ще обсъждат как  да улеснят вноса на американски шистов газ, за да намалят зависимостта на ЕС от руските доставки. Това съобщиха американският президент Барак Обама и лидерите на ЕС след среща в Брюксел днес. 

Обама заяви и че НАТО трябва да засили присъствието си в страните съседни на Украйна, както и членовете на алианса да поддържат отбранителните си разходи на нивото на предизвикателствата. По-късно днес той ще се срещне с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Той потвърди, че Западът ще продължи да подкрепя Украйна политически и икономически,  но не и да  й предложи членство в НАТО.

Енергийните министри на на седемте индустриално най-развити демокрации, т .нар. група Г-7, ще е се срещнат скоро, за да обсъдят как да увеличат възможностите за внос на втечнен природен газ от САЩ, обявиха Обама и председателите на Европейския съвет Херман Ван Ромпьой и на Европейската комисия след среща продължила повече от час и половина.

Доставката на американски газ е свързана с изразената решимост на трансатлантическите партньори да накажат Русия с икономически санкции, ако тя не промени курса към Украйна след анексията на Крим . В момента Русия доставя между една четвърт и една трета от природния газ в ЕС.

Заради силно развития добив на шистов газ САЩ се радват на пълна енергийна независимост и на средно четири пъти по-ниски цени на това гориво, отколкото в Европа. Тя обаче няма достатъчно терминали за разтоварване на това гориво от корабите-цистерни.  САЩ лицензират все повече износ на втечнен шистов газ, но него търговците го предлагат на свободния глобален пазар и няма гаранции, че той непременно ще се доставя в Европа, посочи Обама.

„САЩ като източник на енергия е една възможност, но ние също правим нашия избор, трябва да го направи и Европа“, каза Обама, намеквайки за противоречията в ЕС за добива на шистов газ.

Докато държави като Полша, Великобритания и Германия проучват възможностите за добив, други като Франция и България се въздържат отговаряйки на екологичните страхове на част от гражданите си.

Обама призова за „редовно присъствие на НАТО в тези /страни/, които се чувстват уязвими“. Той каза, че през април министрите на отбраната на на алианса ще актуализират плановете за това.

Обама изрази и тревога от намалените отбранителни разходи в някои от членките на алианса. „Положението в Украйна ни примомня, че свободата не е безплатна“,  каза президентът на САЩ.

Той подкрепи евентуално членство на Грузия в НАТО, но посочи, че въпросът за присъединяване към алианса на Украйна не е на дневен ред с оглед да на отношенията й с Русия.

„Не мисля, че това ще се промени“, каза Обача. Президентът на САЩ обаче потвърди готовността на западните съюзници да подкрепят Украйна за свободни и демократични, икономически и със санкции, които да изолират Русия при сегашната й политика.