След като в интернет от седмици текат снимки на наследника на хитовия смартфон HTC One, накрая тайванският производител официално представи модела, който ще носи наименованието HTC One (M8) и обяви, че продажбите му започват веднага на определени пазари. В момента обявената му цена за свободна продажба в германски сайтове е 679 евро.  В България устройството ще пристигне в началото на май.

На практика това е първият суперфон реколта 2014 г. Очаква се конкуренцията от Samsung - Galaxy S5, да излезе на пазара на 11 април. 

 

HTC One е един от най-добрите смартфони, създавани някога. Заедно със Samsung Galaxy S4, Sony Zperia Z1, LG G2 и Google Nexus 5, той водеше битката за титлата Най-добър смартфон с операционна система Android. Даже HTC One беше избран и за телефонът на 2013 г. на GSM конгреса, който се проведе този февруари в Барселона.

 

А почти през цялата м.г. технологичните издания не спираха да възхваляват апарата заради неговия изпипан алуминиев корпус, отличния фотоапарат и високото качество на звука - както през слушалки, така и при слушане на музика от вградените тонколонки.

 

Новият телефон не само запазва името на стария, но на външен вид е почти същия като предшественика си. Наследил е безупречната му алуминиевата черупка, но дисплеят леко е увеличен - от 4,7 на 5 инча при същата резолюция - 1080 на 1920 пиксела. Процесорът е ъпгрейднат - пак четириядрен, но с честота 2,3 гигахерца вместо 1,7.

 

Разликите са на гърба на апарата - вместо една, изглежда сякаш смартфонът има две камери. Втората е по-малка и е разположена над основната, като всъщност не е камера, а специален сензор за дълбочина на снимането. Така могат да се получават фотоси с 3D ефект, както и с особено артистичния размазан фон и дори да се променя фокусът на вече направена снимка.

 

Лошото е, че покрай ъпдейта апаратът е лепнал цели 17 грама отгоре и тежи 160 грама. Но ще зарадва хората, които обичат да се снимат сами. Предната му камера е 5-мегапикселова, което автоматично му дава титлата Най-добрият смартфон за правене на селфита.