Германия ще репатрита българи и румънци, които не си намерят работа в срок от 6 месеца. Това съобщи в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 

Решението бе взето от правителството в Берлин днес, и то засяга ограничаването на достъпа на европейски имигранти до социални помощи в Германия. То ще ограничи и правото на пребиваване в Германия, докато кандидат-имигрантът си търси работа.

Така властите в Берлин смятат да отговорят на проблемите, които падането на ограниченията за български и румънски работници създават на местните власти в страната през последните месеци. 

Вътрешният министър Томас де Мезиер и министърката на труда Андреа Налес представиха днес новите мерки за ограничаване на притока на имигранти.

Тези, които вече са дошли в Германия, ще бъдат изправени пред нови затруднения в достъпа си до определени социални помощи. Сред тях е така наречената помощ „на дете“, която до този момент беше универсална в цяла Германия. До момента дори тези, които нямаха право на социални, получаваха надбавки за деца.

Друга мярка ще се бори и с практиките, които експлоатират чужденци, както и множеството фалшиви самоиздържащите се в страната. Всеки работник ще трябва да носи личните си документи, за да улесни проверките на трудовия инспекторат. Компании, които правят измами с осигуровки и работят с фалшиви фактури ще побучават по-високи глоби от сега.