Папа Франциск даде аудиенция на американския президент Барак Обама. Тонът на светия отец е бил по-мек по отношение на проблемите с абортите и сватбите между хомосексуалисти в САЩ, предадоха световните агенции.

През 2009 години Бенедикт XVI много остро се изказа и срещу браковете между равни полове и срещу подценяването на последиците от абортите, които се увеличават зад океана. Тогава Обама обеща, че ще направи всичко възможно да намали насилственото прекъсване на бремеността в САЩ, но едва ли има някакъв успех.

Щатският президент обмени идеи с главата на Римокатолическата църква по горещите проблеми на бедността в света и особено на растящата пропаст между богати и бедни. Той призна, че през последните 20 години в САЩ неравенството между двете нива на обществото е нарастнало много. И обеща да намали разликата между милионерите и хората от средната класа. Обама изтъкна, че този проблем не е само в Щатите, но и в целия свят, където в отделни държави е и много по-голяма бездната между гладуващите и охолно живеещите богаташи.

Държавният глава на Ватикана стана известен с критиките си срещу дивия капитализъм, допускането дори в развитите страни на крайно обедняване вследствие на икономическата криза. Франциск призова с милосърдие да се помогне на изпадналите в бедност и насочr службата на Църквата именно към подпомагане на безработните и социално слабите. 

Още преди срещата с понтифика, Барак Обама го нарече "велик морален авторитет" в интервю за италианския в. "Кориере дела сера".  А пред апостолическия апартамент във Ватикана двамата си стиснаха изключително топло ръце. След това те потънаха в кабинета на папата и си говориха на четири очи. После в библиотеката Франциск приветства цялата американска делегация, в която е и държавният секретар Джон Кери.

Обама ще разговаря след обед и с президента Наполитано, и с премиера Ренци.