Властите в Малайзия обвиниха 10 западни туристи, които се съблекли голи на една от най-свещените планини в страната, че са причинили разрушителното земетресение от 5 юни. То причини смъртта на 18 души. Земетресението с магнитуд 5,9 по Рихтер разлюля най-източната провинция на Майлайзия - Сабах, намираща се на о. Борнео. Сред жертвите бяха петима ученици и техният учител.

Тан Шри Джоузеф Пайрин, зам. главен министър на Сабах вярва, че земетресението е било причинено от туристите. Хората в Сабах също са убедени, че странните действия на туристите са разневили духа на планината, съобщава в. "Инидипендънт".

Земетресението с епицентър билзо до планината Кинабалу се случило повече от седмицата след голата фотосесия.

Натуралистите били двама канадци, двама холандци и един германец. Те се отделили от по-голямата група туристи, за да направят голите снимки, които после пуснали в социалните мрежи.

Според информация на The Straits Times местен племенен свещеник е поискал туристите да бъдат глобени с по 10 глави добитък, за да се успокои духът на планината.

"Туристите, които разгневиха пазителя на планината трябва да платят за тяхната грешка като дадат откуп", цитира вестникът Тиндарама Аман Широм Шимбуна. Очевидно той има предвид животинско жертвоприношение за успокояване на духове.

Седем от умрелите са от Сингапур, шестима са малайзийци. Сред жертвите има филипинец, китаец и японец. В спасителните работи се включиха около 60 спасители и 4 хеликоптера.

В понеделник в Сингапур флаговете останаха наполовина спуснати в памет на жертвите от земетресението.

Трусът разруши пътища и сгради, в това число училища и болница на западния бряг на Сабах и счупи едно от скалните образувания Близанци в планината известни като Ушите на магарето. 

Кинабалу е четвъртата по височина планина в Югоизточна Азия. Националният парк Кинабалу е в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.