ПЛАМЕНА ТОДОРОВА, специален пратеник на Клуб Z

СТРАСБУРГ - В България се извършват логистични действия в полза на „Ислямска държава”, а в Турция - финансови.

Тази теза изрази в Страсбург евродепутатът консерватор Ангел Джамбазки, говорейки пред български медии за т.нар. Балкански батальон на ИД. Този батальон засега е мистичен като само се предполага, че в него участват между 500 и 3000 бойци от Западните Балкани.

По думите на евродепутата, член и на подкомисията по отбрана и сигурност в ЕП, няма данни за участие на бойци от България, каквито слухове се появиха преди месеци у нас. Според Джамбазки, информациите до момента са, че на наша територия се осигурява логистика за джихадистите.

Джамбазки обаче обвини съседна Турция във финансиране на ИД. По два начина -  чрез изкупуване на подценения петрол чрез посредници в Турция и чрез осигуряване на канали за контрабанда на артефакти на нейна територия, "превзети" от разрушените исторически селища и обекти. В добавка на тези си твърдения, Джамбазки посочи още, че бойци на „Ислямска държава” са лекувани във военно-полеви болници, пак на турска територия.

"Тази война ще се води още дълги години. На практика няма с кого да разговаряш, няма правителства", посочи в заключение евродепутатът от ВМРО.