Европейската комисия ще предложи задължителен минимум, под който помощта за безработни в Европейския съюз не може де слиза.

Това съобщи днес комисарката по заетостта и социалната политика Мариане Тисен на пресконференция в Страсбург след като Колегиумът на комисарите обсъди темата.

„Трябва да има под, хората трябва да знаят, че има дъно“, каза тя.

Тисен посочи, че евентуалният минимум няма да бъде еднакъв за всички държави членки поради разликите в заплащането на труда в тях. Комисията ще предложи той да бъде изчисляван като процент от възнаграждението, което човек е получавал, преди да загуби работата си. Минимумът ще е част от пакет за общи стандарти в социалната политика на ЕС, които ще включват и предложение за минимална продължителност на помощта за безработни, добави Тисен.

Комисията ще сложи законопроектите на масата на държавите членки и на Европейския парламент до края на тази година, съобщи заместник-председателят ѝ Валдис Домбровскис.

Той каза, че икономическият растеж в Европа бавно се възстановява и се очаква да бъде 1,8% от БВП тази година и 2,1% през следващата. Нивото на безработица обаче остава неприемливо високо – 23,5 милиона души в ЕС са без работа, от които 4,7 милиона са на възраст от 15 до 24 години.

Бедните в ЕС са се увеличи с 8 милиона спрямо 2008 година и днес са 123 милиона. Това е 24,5% от населението на Съюза.